Πώς λειτουργεί ένα οικιακό σχολείο πλούσιο σε λογοτεχνία για ένα παιδί με δυσλεξία

1

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email

Γιατί ένα Πρόγραμμα Homeschool πλούσιο σε λογοτεχνία λειτουργεί για ένα παιδί με δυσλεξία

“Το Sonlight έχει δώσει στον Eli αγάπη για τα βιβλία παρά τη δυσλεξία του. Το να διαβάζεις δυνατά είναι το αποκορύφωμα της εποχής μας. Τα ηχητικά βιβλία είναι απαραίτητο στο σπίτι μας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να διαβάσω δυνατά τόσα βιβλία όσα καταβροχθίζει. Ευχαριστώ, Sonlight!”

Stefany A. of Shawnee, KS

Ως γονέας τεσσάρων παιδιών με διάφορους βαθμούς δυσλεξίας, δυσγραφίας και προβλήματα οπτικής επεξεργασίας, η εύρεση ενός προγράμματος σπουδών που να λειτουργεί μπορεί να είναι δύσκολο. Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα ανάγνωσης ενός παιδιού: ένα παιδί πρέπει να μπορεί να διαβάζει τη γραπτή εργασία, να την κατανοεί και μετά να διαβάζει τα τεστ για να απαντά σωστά στις ερωτήσεις. Ακόμη και τα θέματα που δεν βασίζονται στην ανάγνωση εξακολουθούν να απαιτούν δεξιότητες ανάγνωσης για να μπορούν να διαβάσουν τις οδηγίες σε μια σελίδα μαθηματικών ή τα βήματα για τη διαμόρφωση ενός επιστημονικού πειράματος.

Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο κάθε θέμα, ειδικά επειδή τα θέματα με τη δυσλεξία εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την απλή ανάγνωση και γραφή. Αυτά τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να απομνημονεύσουν μαθηματικά γεγονότα και ιστορικές ημερομηνίες, συχνά δυσκολεύονται να μάθουν ξένες γλώσσες και μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν οδηγίες και πρόσωπα.

Με όλες αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα δυσλεκτικό παιδί, γιατί να επιλέξει ένας γονέας ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγνωση βιβλίων;! Και πώς θα μπορούσε ένα πρόγραμμα βασισμένο στη λογοτεχνία να βοηθήσει ένα παιδί για ποιον βιβλία είναι μείζον θέμα;

Με βάση την εμπειρία μου και άλλων γονιών που συμφώνησαν να με αφήσουν να μοιραστώ τις ιστορίες τους, ναι! Ένα πρόγραμμα σπουδών κατ’ οίκον βασισμένο στη λογοτεχνία όπως το Sonlight κάνει εργασία για ένα παιδί με δυσλεξία. Να γιατί.

1. Το Sonlight λειτουργεί ακόμα και πριν τα παιδιά μάθουν να διαβάζουν

Sonlight (όπως και τα περισσότερα άλλα προγράμματα σπουδών βασισμένα στη λογοτεχνία) δεν περιμένει μέχρι το παιδί σας να διαβάζει καλά ανεξάρτητα για να διδάξει πληροφορίες. Θα αρχίσετε να διαβάζετε στο παιδί σας για την επιστήμη και την ιστορία στην προσχολική ηλικία και θα συνεχίσετε να διαβάζετε σε αυτό μέχρι το γυμνάσιο. Μερικοί γονείς συνεχίζουν ακόμη και να διαβάζουν στα παιδιά τους στο γυμνάσιο. Πολλά από τα Προγράμματα ιστορίας / Βίβλου / Λογοτεχνίαςκαι ακόμη και το Επιστημονικά προγράμματαβάλτε τον γονέα να διαβάζει βιβλία στο παιδί πολύ πάνω από το τυπικό επίπεδο ανάγνωσης αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Τα επίπεδα Sonlight δεν περιορίζονται από τα επίπεδα βαθμού

Για παράδειγμα, σε Sonlight HBL D, μια από τις ράχες της ιστορίας είναι Η ιστορία ορόσημο του αμερικανικού λαού: Από το Πλύμουθ στη Δύση. Αυτή είναι μια ενημερωμένη έκδοση ενός βιβλίου που γράφτηκε, όχι για μαθητές από τρίτη έως πέμπτη δημοτικού όπως θα περίμενε κανείς με βάση τις συστάσεις του Sonlight για τους βαθμούς, αλλά ως κοινωνικό σχόλιο για ενήλικες. Στο βιβλίο, δεν θα βρείτε ένα αποδυναμωμένο, αναγνωστικό βιβλίο με προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο και περιεχόμενο που απευθύνεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά μια πλήρη ποικιλία από ενδιαφέροντα και συναρπαστικά θέματα, όπως το πώς η προπαγάνδα δημιούργησε μια εισροή ανθρώπων από την Ευρώπη να μεταναστεύσουν στην Αμερική, πώς έχουν αλλάξει οι πρακτικές ψηφοφορίας με τα χρόνια και πώς η αγορά κατοικίας στη Νέα Γη δημιούργησε επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπλοκάρονται σε πολλούς στον Παλαιό Κόσμο.

[A spine is a book that provides structure to your year of study and is usually the main book used all year long.]

Θα διαβάζετε στα παιδιά σας προσχολικής ηλικίας για τα άτομα και τα κουάρκ και το παιδί σας στην αρχή του δημοτικού για το πώς ο Χαμουραμπί δημιούργησε τον πρώτο γνωστό κώδικα νόμων και γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο Φαραώ Μενές και ο Βασιλιάς Νάρμερ ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το παιδί σας δεν χρειάζεται να μπορεί να διαβάζει αυτά τα πράγματα τους εαυτούς τους επειδή το πρόγραμμα βασίζεται σε κοινές εμπειρίες ανάγνωσης μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η μεγαλύτερη κόρη μου, τώρα 18 ετών, χρησιμοποιεί το Sonlight από τα 4 της. Διαγνώστηκε με δυσλεξία στην ηλικία των 8. Έχουμε παλέψει με τα μαθήματα γραφής και ορθογραφίας από την αρχή. Ωστόσο, εξέπληξε τους ενήλικες με τις γνώσεις της για την ιστορία και την επιστήμη πολύ πριν διαγνωστεί. Επειδή της διάβαζα δυνατά για θέματα που θα δυσκολευόταν να διαβάσει τα δικά της, η δυσλεξία της δεν την εμπόδισε να μάθει.

2. Οι επιλογές βιβλίων του Sonlight προωθούν την εναλλακτική μάθηση

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες τάξεις και ορισμένα προγράμματα κατ’ οίκον είναι δύσκολες για δυσλεξικά παιδιά.

Οι μαθητές καλούνται να διαβάσουν υλικό και στη συνέχεια να απαντήσουν σε ερωτήσεις με βάση την ανάγνωση. Τους αναθέτουν πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ή περισσότερα ανά θέμα, όπου τους ζητείται να προσέξουν προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες και αργότερα να ανακαλέσουν ό,τι έμαθαν.

Τα ονόματα, οι ημερομηνίες και οι λέξεις του τόπου είναι συχνά δύσκολο να κρατήσουν και να θυμηθούν τα δυσλεξικά παιδιά. Ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις λέξεις και να θυμούνται λεπτομέρειες που συχνά χάνουν το κύριο σημείο και πρέπει να επιστρέψουν και να το διαβάσουν ξανά.

Το Sonlight προσεγγίζει τη μάθηση διαφορετικά

Μια προσέγγιση βασισμένη στη λογοτεχνία (αντί για προσέγγιση σχολικού βιβλίου) είναι πολύ πιο εύκολο να χωνέψει τα δυσλεξικά παιδιά. Τα παιδιά παρουσιάζονται με έναν σημαντικό χαρακτήρα ή κομβικό γεγονός. Μετά ένα ιστορία χτίζεται γύρω από αυτό, παρασύροντας το παιδί σε μια αφήγηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα νοητικό άγκιστρο για να κρεμάσει πληροφορίες.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο Σπάζοντας τη μύτη του Στάλιν από το HBL F του Sonlight, στο δεύτερο παιδί μου δεν δόθηκε μια λίστα με άτομα και μέρη για να θυμηθώ για τον Στάλιν. Αντίθετα, του δόθηκε ένα άτομο για να θυμηθεί—ένα 10χρονο αγόρι που ονομαζόταν Σάσα. Όλα τα άλλα γεγονότα της ιστορίας περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον χαρακτήρα. Μέσα από τα μάτια αυτού του χαρακτήρα, ο γιος μου μυήθηκε στον Στάλιν και τον κομμουνισμό.

Αυτά τα στοιχεία για τη Ρωσία του έμειναν μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξακολουθεί να θυμάται όχι μόνο το βιβλίο, αλλά πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή στη Ρωσία εκείνη τη χρονική περίοδο—όλα λόγω της δύναμης του ιστορία (όχι ξερά γεγονότα) για να τον βοηθήσει να καταλάβει.

3. Το Sonlight σας επιτρέπει την ελευθερία να προσαρμόζετε κάθε βήμα στην πορεία

Επειδή τα δυσλεξικά παιδιά διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τις ικανότητές τους από θέμα σε θέμα και εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ασυγχρονικότητας, απαιτούν συχνά ένα εξαιρετικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών. Το Sonlight σάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε και να επιλέξετε το επίπεδο που χρειάζεται το παιδί σας για κάθε μεμονωμένο θέμα.

Το Sonlight σας επιτρέπει να κάνετε μίξη και αντιστοίχιση

Κάτω από το HBL D, το επίπεδο ανάγνωσης δεν συνδέεται με το επίπεδο του προγράμματος στο οποίο εργάζεται το παιδί σας. Είστε ελεύθεροι να συνδυάσετε και να ταιριάξετε επίπεδα, ώστε το παιδί σας να μπορεί να εργαστεί στις δεξιότητές του στην ανάγνωση χωρίς αυτό να επηρεάζει καθόλου τη μάθησή του σε άλλα μαθήματα. Το παιδί σας δεν χρειάζεται να παλέψει με δύσκολες αναγνωστικές εργασίες για να εργαστεί στο επίπεδό του σε άλλα θέματα. Μπορούν να λάβουν πλήρη, πλούσια εκπαίδευση όλα τα θέματά τους, ενώ περιμένουν να καλύψουν τις δεξιότητές τους στην ανάγνωση και τη γραφή.

Η Ελισάβετ, μια 7χρονη δυσλεξική κόρη ενός από τους φίλους μου, εργάζεται Το πρόγραμμα HBL C της Sonlight με έναν μεγαλύτερο αδερφό. Σε συνδυασμό με αυτό, χρησιμοποιεί Γλωσσικές τέχνες 1και Αναγνώστες Β’ τάξης. Είναι σε θέση να πάρει ακριβώς το επίπεδο εργασίας που χρειάζεται σε κάθε μάθημα και μπορεί να προοδεύσει με τον δικό της ρυθμό.

Το Sonlight προσφέρει μια ποικιλία επιλογών

  • Όχι μόνο μπορείτε να επιλέξετε και να επιλέξετε επίπεδα ανάγνωσης και προγράμματα ιστορίας στα χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και σε κάθε επίπεδο μπορείτε να επιλέξετε ποιο μαθηματικά, γραφικός χαρακτήρας, ορθογραφίαή επιστήμη θέλετε και εξακολουθείτε να έχετε όλα τα οφέλη της παραγγελίας ενός πλήρους πακέτου. Για όσους χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν έναν εξωτερικό πόρο για δύσκολα θέματα όπως η ορθογραφία ή η γραφή, υπάρχει ένας τρόπος να παραγγείλετε έναν νομάρχη πακέτου για το παιδί σας. Καλέστε έναν Σύμβουλο για να λάβετε βοήθεια για να αποφασίσετε τι χρειάζεται το παιδί σας και να κάνετε μια προσαρμοσμένη παραγγελία.
  • Προσφορές Sonlight πρακτικά έργα και βιβλία γύρου να κάνει τη μάθηση πιο ουσιαστική σε παιδιά που δυσκολεύονται με τις λέξεις.
  • Το Sonlight χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από βραβευμένα ζωντανά βιβλία, επομένως είναι πιο εύκολο να βρείτε αυτούς τους τίτλους σε μορφή ηχητικού βιβλίου. Ενώ θεωρώ ότι τα δυσλεξικά παιδιά μου μαθαίνουν καλύτερα όταν τους διαβάζω, μερικές φορές βασίζομαι σε ηχητικά βιβλία, ειδικά κατά τη διάρκεια του γυμνασίου, όταν τα παιδιά θέλουν να είναι ανεξάρτητα μαθητές.

4. Το Rich Read-Alouds του Sonlight μετατρέπει την ανάγνωση από αγγαρεία σε χαρά

Επειδή το Sonlight χρησιμοποιεί υπέροχα ζωντανά βιβλία που απέχουν πολύ από την αγγαρεία των συνηθισμένων σχολικών βιβλίων, ακόμα κι αν τα βιβλία είναι δύσκολο να διαβαστούν μερικές φορές, το μαγευτικό περιεχόμενο της πλοκής και οι συγκινητικοί χαρακτήρες απασχολούν το παιδί σας. Η ακρόαση αυτών των ιστοριών που διαβάζει ένας γονέας δείχνει ότι η ανάγνωση είναι απολαυστικός και ενδιαφέρωνόχι ένας αγώνας με μικρή ανταμοιβή.

Ο Μάικλ, ο μεγαλύτερος αδερφός της Ελισάβετ, συνήθως μισεί να κάθεται ακίνητος για βιβλία εργασίας και σχολικά βιβλία, αλλά πρόσφατα άρχισε να ζητά από τη μητέρα του «ένα ακόμη κεφάλαιο» πολλών από τα αγαπημένα του Ανάγνωση-Δυνατά. Για ένα αγόρι που συνήθως δεν ενδιαφέρεται για ιστορίες, δεν μπορεί παρά να θέλει να μάθει περισσότερα για τον Ρομπέν των Δασών και τον Μιχαήλ Άγγελο.

5. Το Sonlight επιτρέπει τη συζήτηση αντί για τη δοκιμή

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι ένα δυσλεξικό παιδί είναι λιγότερο έξυπνο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, επειδή συχνά έχει κακή απόδοση σε τεστ, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ευφυΐας. Ή μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με τις σχολικές του εργασίες επειδή δεν μπορεί να διαβάσει όλες τις εργασίες αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό δυσλεκτικών παιδιών είναι άνω του μέσου όρου σε νοημοσύνη. Απλώς αγωνίζονται να μάθουν με παραδοσιακές μεθόδους.

Βγάζοντας τα τεστ και τα ποπ κουίζ και τις επιπλέον γραπτές εργασίες εκτός της εξίσωσης, μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη νοημοσύνη να λάμψει.

Η Κασσάνδρα, μια 9χρονη στην τρίτη δημοτικού (αφού κρατήθηκε πίσω λόγω των προβλημάτων της ανάγνωσης και γραφής στο δημόσιο σχολείο), έλαβε μια αναφορά βιβλίου για το βιβλίο Χυμός φακίδων. Εργάστηκε για το διορισμό της για έναν ολόκληρο μήνα, δουλεύοντας επιμελώς. Όταν βγήκαν οι βαθμοί, γύρισε σπίτι κλαίγοντας. Είχε πάρει ένα D σε μια εργασία που είχε δουλέψει περισσότερο και σκληρότερα από τους περισσότερους νεότερους συμμαθητές της.

Η μητέρα της Κασσάνδρας την τράβηξε από το σχολείο, αποφασισμένη να δώσει μια ευκαιρία στο σπίτι. Ήρθε σε μένα για να τη βοηθήσω να επιλέξει το σωστό επίπεδο για να ξεκινήσει, και μαζί, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πιο χαρούμενη ξεκινώντας με το HBL B, το οποίο θα ήταν λίγο εύκολο, ενώ δούλεψε στις δεξιότητές της στην ανάγνωση και τη γραφή. Μία από τις συγγραφικές της εργασίες φέτος ήταν να κάνει μια αναφορά βιβλίου για το αγαπημένο της βιβλίο. Διάλεξε ένα βιβλίο που της είχε διαβάσει η μητέρα της δυνατά και έδωσε μια υπέροχη προφορική αναφορά βιβλίου πολύ μεγαλύτερη από όσα θα μπορούσε να είχε γράψει η ίδια, δείχνοντας μια βαθιά και λεπτή κατανόηση του θέματος και προσθέτοντας ακόμη και μια μικρή έρευνα που είχε κάνει για αυτήν. το δικό. Δεν ήταν δεσμευμένη με το τι μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει μόνη της, αλλά ήταν ελεύθερη να δείξει όλες τις γνώσεις της χωρίς εμπόδια.

Επειδή έχω τόσα δυσλεξικά παιδιά, χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει με τα παιδιά μου, αλλά είναι αρκετά εύκολο για μένα να το διδάξω, ενώ βρίσκω χρόνο να επικεντρωθώ στα δύσκολα θέματα. Το Sonlight μου επιτρέπει να περνάω μεγάλες μερίδες της ημέρας μας απολαμβάνοντας σχολείο και διάβασμα μαζί, κάτι που κάνει τα μαθηματικά, την ανάγνωση και τη γραφή κομμάτια της ημέρας μας όχι μόνο πιο ανεκτά, αλλά και πιο διασκεδαστικά. Στο τέλος μεγαλώνω δυσλεξικά παιδιά που όχι μόνο μπορώ διαβάζω και γράφω, αλλά αγάπη διάβασμα και γράψιμο.

δοκιμάστε το Sonlight δωρεάν
Με ένα πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στη λογοτεχνία, οι μαθητές φυσικά θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Δοκίμασε το δωρεάν!

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply