Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι τον Εικαστικό-Γλωσσικό και Οπτικο-Χωρικό Μαθητή

0

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email

Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι τον Εικαστικό-Γλωσσικό και Οπτικο-Χωρικό Μαθητή

Έχετε ένα παιδί που δυσκολεύεται να ακούσει και να καταλάβει ενώ διαβάζετε δυνατά; Θα προτιμούσαν να διαβάσουν οι ίδιοι το υλικό; Χρειάζεται να γράψουν τι σκέφτονται για να το θυμούνται καλύτερα; Το παιδί σας επεξεργάζεται εικόνες καλύτερα από τις λέξεις και του αρέσει να εικονογραφεί ή να σκιτσάρει μαθήματα στο σπίτι; Εάν κάποιο από αυτά χαρακτηρίζει το παιδί σας, μπορεί να κάνετε κατ’ οίκον εκπαίδευση α Οπτικός μαθητής.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εισόδου οπτικής μάθησης:

 1. οπτικογλωσσικό-χρησιμοποιώντας λέξεις
 2. οπτικο-χωρικό—χρησιμοποιώντας εικόνες και σύμβολα

Ίσως διαπιστώσετε ότι το οπτικό παιδί είναι καλύτερο με οπτικο-χωρικό δραστηριότητες σε μικρότερες ηλικίες αλλά απολαμβάνει οπτικογλωσσικό δραστηριότητες καθώς αναπτύσσονται οι ικανότητες ανάγνωσης και γραφής τους. Ακολουθούν τεχνικές διδασκαλίας και εκμάθησης για να εμπλουτίσετε την οπτική εμπειρία του μαθητή σας στο σπίτι.

Κατ’ οίκον Εκπαίδευση Εικαστικοί-Γλωσσομαθείς

Οι οπτικογλωσσικές δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στον γραπτό λόγο. Τα παιδιά που ευδοκιμούν με την οπτικογλωσσική παρουσίαση των πληροφοριών είναι συνήθως άπληστοι αναγνώστες. Επειδή τα δημόσια σχολεία έχουν μια ισχυρή οπτική-γλωσσική κλίση, αυτοί οι τύποι μαθητών διαπρέπουν σε μια παραδοσιακή τάξη.

Συνήθως διαβάζουν ένα απόσπασμα και το θυμούνται με πολύ λίγη ανάγκη για αναθεώρηση. Μερικές φορές μπορούν να θυμηθούν τι έχουν διαβάσει χρόνια πριν.

Εάν το παιδί σας φαίνεται να αγαπά τις λέξεις και να διατηρεί καλύτερα τις πληροφορίες εάν υπάρχει γραπτή πτυχή σε αυτό, μπορεί να εκπαιδεύετε κατ’ οίκον έναν οπτικογλωσσικό μαθητή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι παρακάτω τεχνικές θα βελτιώσουν τη μαθησιακή εμπειρία του παιδιού σας.

Τεχνικές για την Εικαστικός-Γλωσσομαθητής

 • Χρησιμοποιήστε το υλικό ανάγνωσης υψηλής ποιότητας της Sonlight για να δώσετε στον οπτικό μαθητή κάτι που αξίζει να αφομοιώσει και να θυμηθεί.
 • Επιτρέψτε στον μαθητή σας να διαβάζει μαζί σας, είτε μοιράζοντας ένα βιβλίο είτε διαβάζοντας το δικό του αντίγραφο αντί να διαβάζει απλώς δυνατά.
 • Ζητήστε από το παιδί σας να σας διαβάζει ενώ κάνετε πολλές εργασίες. Αυτή η μέθοδος σας παρέχει τις βασικές γνώσεις για να συζητήσετε το βιβλίο και να βοηθήσετε το παιδί σας να επεξεργαστεί οποιοδήποτε δύσκολο περιεχόμενο. Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, σας προτείνω να προδιαβάσετε τα βιβλία μόνοι σας.
 • Αφήστε το παιδί σας να κρατά σημειώσεις ή να χρησιμοποιεί σελίδες σημειωματάριων ενώ διαβάζετε. Για παράδειγμα, το Sonlight έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο σελίδες σημειωματάριων για χρήση με το επίπεδο F Ανατολικό ημισφαίριο.
 • Χρησιμοποιήστε lapbook ειδικά για το Sonlight με γραπτές πληροφορίες για να τους βοηθήσετε να επεξεργαστούν οπτικά αυτό που μαθαίνουν. Το Sonlight κουβαλάει φορητούς υπολογιστές για να ακολουθήσουν πολλά επίπεδα.
 • Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σημειώσουν τα βιβλία τους με highlighter για να φωτίσουν δύσκολο κείμενο (ειδικά σε επίπεδο γυμνασίου).
 • Επιτρέψτε τους να υπογραμμίσουν βασικά αποσπάσματα.
 • Αν δυσκολεύονται με ένα κείμενο, αφήστε τους να κάνουν σημειώσεις στα περιθώρια ή να κρατήσουν σημειώσεις σε ένα ξεχωριστό φύλλο χαρτιού.
 • Ζητήστε τους να αντιγράψουν σημαντικές περικοπές της Γραφής, ποίηση που προσπαθούν να απομνημονεύσουν ή άλλη εργασία μνήμης.
 • Εκτυπώστε αντίγραφα των ερωτήσεων συζήτησης για να ανατρέξουν ενώ διαβάζουν.
 • Εκτυπώστε αντίγραφα σημειώσεων ή οδηγούς συζήτησης για πιο δυσνόητα βιβλία.
 • Χρησιμοποιήστε ένα γράφημα ή ένα γράφημα για να παρακολουθείτε τι συμβαίνει σε μια μπερδεμένη ιστορία.
 • Επιτρέψτε στο παιδί σας να παρακολουθεί βίντεο που ζωντανεύουν την ιστορία, βελτιώνουν όσα μαθαίνει στην επιστήμη ή επιδεικνύουν μαθηματικά σημεία. Τα βίντεο που χρησιμοποιούν κουκκίδες στην εκτύπωση είναι χρήσιμα, όπως και οι υπότιτλοι.
 • ΔΙΑΛΕΞΕ ΕΝΑ πρόγραμμα σπουδών μαθηματικών που απευθύνεται σε μαθητές οπτικής γλωσσολογίας: Math U See, Videotext Algebra και Dive DVD. Το Saxon Math είναι επίσης πολύ καλό για οπτικούς μαθητές, καθώς δίνουν γραπτές οδηγίες βήμα προς βήμα. Προγράμματα μαθηματικών που βασίζονται στη λογοτεχνία, όπως το Life of Fred διδάσκουν με λέξεις και όχι με προβλήματα πρακτικής.
 • Εκτυπώστε ή ανατρέξτε σε γραπτούς στίχους τραγουδιών, ώστε το παιδί σας να μπορεί να διαβάζει τους στίχους καθώς τραγουδάει.
 • Δώστε οδηγίες σε γραπτές λίστες και όχι προφορικά.
 • Διδάξτε στο παιδί σας να κάνει περιγράμματα και να κρατά σημειώσεις καθώς διαβάζει ή σας ακούει να διαβάζετε.

Κατ’ οίκον Εικαστικά-Χωρικά Μαθητές

Οι οπτικο-χωρικές δραστηριότητες είναι παρόμοιες με τις οπτικογλωσσικές δραστηριότητες, εκτός από το ότι επικεντρώνονται σε εικόνες και εικόνες αντί λόγια. Θα βρείτε πολλές επικαλύψεις μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, επομένως οι τεχνικές της παραπάνω λίστας μπορεί να λειτουργήσουν και για τον οπτικο-χωρικό μαθητή σας. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μόνο δραστηριότητες που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Τεχνικές για την Εικαστικός-Χωρικός Εκπαιδευτής

 • Τα βιβλία ιστορίας και επιστήμης Usborne, αν και μερικές φορές απογοητεύουν τους γονείς να διαβάζουν φωναχτά, παρέχουν οπτικό πλαίσιο στο παιδί και το βοηθούν να δημιουργήσει εικόνες-αναμνήσεις για να τις αποθηκεύσει στον εγκέφαλό του. Αφήστε το παιδί σας να περιχύσει τις εικόνες και να επισημάνει αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν.
 • Τα παιδιά με μεγάλες χωρικές δεξιότητες συχνά τα καταφέρνουν καλά με το να θυμούνται πρόσωπα και μέρη. Δείξτε τους φωτογραφίες ανθρώπων και τοποθεσιών, ώστε να μπορούν να συσχετίσουν ένα πρόσωπο με μια ιστορία ή μια τοποθεσία με ένα γεγονός.
 • Οι φιγούρες Timeline του Sonlight που τοποθετούνται στο Βιβλίο Χρονολογίου δημιουργούν μια οπτική αναπαράσταση σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων και γεγονότων.
 • Η εργασία χαρτών που γίνεται με έναν αξιοσημείωτο χάρτη είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διδαχθεί η γεωγραφία σε έναν οπτικο-χωρικό μαθητή.
 • Χρήση φορητούς υπολογιστές, πακέτα δραστηριοτήτων, και συμπληρώματα βιβλίων ζωγραφικής.
 • Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει αυτά που μαθαίνει. Ακόμα κι αν οι εικόνες δεν είναι πολύ ακριβείς ή φαίνονται περίπλοκες, το παιδί σχηματίζει μια νοητική εικόνα που το βοηθά να κατανοήσει και να θυμηθεί.
 • Επιτρέψτε τους να κάνουν doodle στα μαθηματικά τους βιβλία και στις άκρες των φύλλων εργασίας τους.
 • Δημιουργήστε γραφήματα με εικόνες των χαρακτήρων και των γεγονότων καθώς προχωρούν.
 • Δείξτε τους φωτογραφίες από διάφορα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.
 • Δείτε βίντεο που ζωντανεύουν την ιστορία.
 • Δημιουργήστε μια οπτική αναπαράσταση των γεγονότων με τούβλα LEGO, ζύμη παιχνιδιού, παιχνίδια ή υποκριτική.
 • Διδάξτε τους να κρατούν σημειώσεις, χρησιμοποιώντας σύμβολα για την επανάληψη λέξεων. Επιτρέψτε τους να είναι δημιουργικοί και διδάξτε τους να χρησιμοποιούν ένα κλειδί για να εξηγούν τι σημαίνει κάθε σύμβολο.
 • Επινοήστε τη δική σας εκδοχή του Επαγωγική Προσέγγιση Σήμανσης. Χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο του κειμένου μπορείτε να επισημάνετε, να επισημάνετε ορισμένες λέξεις, να σχεδιάσετε εικόνες για να επισημάνετε θέματα και να αναζητήσετε λέξεις-κλειδιά που συνεργάζονται. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για τα σχολικά βιβλία Apologia στα λύκεια του Sonlight, καθώς και για τις ράχες ιστορίας που έχουν ποικίλα θέματα.
 • Επισκεφθείτε μουσεία, κέντρα εκμάθησης και άλλες περιοχές για εκδρομές. Η βόλτα σε ένα μουσείο προσθέτει οπτικές και χωρικές πτυχές στη μάθηση του παιδιού σας.
 • Πρόγραμμα μαθηματικών πρακτικώνόπως το RightStart ή το Math U See, όπου τα παιδιά πρέπει να χειρίζονται σωματικά αριθμούς σε ένα χωρικό επίπεδο, είναι ιδανικά για αυτούς τους μαθητές.

Ενώ όλοι μαθαίνουν καλύτερα όταν παρουσιάζεται υλικό σε α ποικιλία από τρόπους, οι οπτικοί εκπαιδευόμενοι θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις δύο παραπάνω λίστες τεχνικών.

Οι μαθητές οπτικογλωσσολογίας είναι άπληστοι αναγνώστες που λατρεύουν ένα πρόγραμμα σπουδών κατ’ οίκον βασισμένο σε βιβλία. Δείτε πώς θα μπορούσε να είναι για την οικογένειά σας.

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email


παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply