Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι το παιδί που είναι απτικό, προσανατολισμένο στην κίνηση και αναζητά αισθήσεις

1

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email

Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι το παιδί που είναι απτικό, προσανατολισμένο στην κίνηση και αναζητά αισθήσεις

Σε ένα περιβάλλον τάξης, τα παιδιά με υψηλή κιναισθητική ή αισθητηριακή αναζήτηση είναι εμφανώς δύσκολο να διδαχθούν επειδή έχουν μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη να εκτελούν ενέργειες που γενικά θεωρούνται αποσπώντας την προσοχή για την υπόλοιπη τάξη. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν κίνηση και άγγιγμα και δεν μαθαίνουν το ίδιο καλά χωρίς αυτή την αισθητηριακή διέγερση.

Φυσικά, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη για τους γονείς και τους δασκάλους που θέλουν απλώς το παιδί τους κάτσε ακίνητος και κάνε τη δουλειά. Για αυτά τα παιδιά, όμως, το να κάθονται ακίνητα τα κάνει πραγματικά πιο δυνατα να δώσουν προσοχή. Περιορισμός της κίνησής τους εμποδίζει την ικανότητά τους να επεξεργάζομαι, διαδικασία αυτά που μαθαίνουν.

Οπως και κατ’ οίκον γονείς, έχουμε την ευκαιρία να διδάξουμε κιναισθητικούς μαθητές εκτός των περιορισμών της τάξης και να εφαρμόσουμε μοναδικές τεχνικές για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να γίνουν κιναισθητικοί μεγάλος Φοιτητές.

Οι κιναισθητικοί εκπαιδευόμενοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες.

1. Απτικός Μαθητές

Απτικά μαθητές πρέπει να αγγίζουν και να αισθάνονται πράγματα καθώς μαθαίνουν. Το να νιώθουν ένα λουλούδι καθώς μαθαίνουν για την επιστήμη θα τους είχε μεγαλύτερη αξία από το να δουν μια εικόνα ενός λουλουδιού. Το να κρατάς ένα μωρό πουλί θα παρείχε πρόσθετη μάθηση που δεν θα μπορούσε απλώς να αποκτήσει ένας μαθητής με αφής κοιτάζοντας σε αυτό.


“Ο Orion λατρεύει τις ιστορίες. Μπορεί να ακούει βιβλία για ώρες, αλλά τα χέρια του σπάνια είναι ακίνητα. Του αρέσει να ζωγραφίζει, να χτυπά το μπέιζμπολ του στο γάντι του, να κοιτάζει άλλα βιβλία ή να παίζει με φιγούρες δράσης. Κάποιοι θα πίστευαν ότι δεν ακούει αλλά Όταν του κάνω ερωτήσεις, συνήθως θυμάται λεπτομέρειες που έχω ξεχάσει. Είμαι ευγνώμων για τη λογοτεχνική προσέγγιση της μάθησης του Sonlight που επιτρέπει στο ενεργό αγόρι μου που αγαπά τα βιβλία τον χώρο να μάθει τον δικό του τρόπο.” Sarah Z. του Clarkston, GA

2. Μαθητές με προσανατολισμό στην κίνηση

Οι μαθητές της κιναισθητικής χρειάζονται περισσότερα από απλά αφή να μάθω. Συχνά χρειάζεται να είναι πραγματικά κίνηση ή αισθήσεις αισθήσεις να βελτιστοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Θα τα βρείτε να διαβάζουν ένα βιβλίο ενώ κρέμονται ανάποδα από έναν καναπέ ή να κάνουν πηδήματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ορθογραφίας. Το πράγμα εσύ συνηθισμένος βρίσκουν ότι κάνουν πολύ συχνά είναι να κάθονται ακίνητοι και να είναι ήσυχοι.

Συχνά οι κιναισθητικοί εκπαιδευόμενοι χρειάζονται επίσης ένα ακουστική πτυχή, και επομένως θα μιλήσουν, θα τραγουδήσουν ή θα βουίζουν στον εαυτό τους, ακόμα και όταν υποτίθεται ότι ακούνε ένα βιβλίο. Συνήθως δεν γνωρίζουν ότι κινούνται ή βουίζουν μέχρι να το φέρετε στην προσοχή τους.

3. Μαθητές που αναζητούν τις αισθήσεις

Και τέλος υπάρχουν οι αναζητητές αισθητηριακών—παιδιά που λαχταρούν να εισαγάγουν το σώμα τους. Θα βρείτε ότι αυτά τα παιδιά λατρεύουν να πηδούν, να σκαρφαλώνουν, να περιστρέφονται, να στροβιλίζονται, να συναντούν πράγματα και να χορεύουν στη ζωή τους. Λατρεύουν τους δυνατούς ήχους (συμπεριλαμβανομένης της δικής τους φωνής), τα έντονα φώτα και τα φλας. Για έναν γονιό που δεν είναι αναζήτηση αισθητηριακών, οι υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις και η ένταση μπορεί να είναι λίγο συντριπτικές.

Είτε το παιδί σας είναι απτικό, προσανατολισμένο στην κίνηση, αναζητά αισθητηριακές ή σε συνδυασμό, οι ακόλουθες μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να διδάξετε και να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει. Όλα αυτά τα παιδιά πέφτουν κάτω από το κιναισθητικός ομπρέλα και θα επωφεληθούν από ένα δωρεάν περιβάλλον σχολείου στο σπίτι που ενσωματώνει την κίνηση στη μάθηση.

Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι τον κιναισθητικό μαθητή

Τα παιδιά που χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα αισθητηριακής εισροής ή δυσκολεύονται να καθίσουν ακίνητα δεν θα τα πάνε το ίδιο καλά με τις παραδοσιακές μεθόδους στην τάξη, επειδή το σώμα τους αναζητά επιπλέον ερεθίσματα. Επειδή εκπαιδεύω κατ’ οίκον τα δύο παιδιά μου που έχουν ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας) με SPD (διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας), έχω την ελευθερία να τα επιτρέψω κίνηση σχεδόν με κάθε εργασία. Ενσωματώνω τις παρακάτω τεχνικές στο πρόγραμμα σπουδών μας Sonlightκαι είναι εύκολα ικανός να συγκεντρωθεί και να μάθει!

Οι κιναισθητικοί μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν κάνουν έργα ή δημιουργούν πράγματα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, η δραστηριότητα που κάνουν δεν χρειάζεται να σχετίζεται άμεσα με αυτό που μαθαίνουν. Απλώς πρέπει να κινούνται, να αισθάνονται ή να αγγίζουν.

Πώς να εκπαιδεύσετε στο σπίτι το παιδί που είναι απτικό, προσανατολισμένο στην κίνηση και αναζητά αισθήσεις

Ακολουθεί μια λίστα τεχνικών που λειτουργούν καλά για κιναισθητικούς μαθητές σε ένα σχολικό περιβάλλον.

 • Προσθέστε έργα χειροτεχνίας σε ό,τι μαθαίνετε. Χρησιμοποιήστε το Sonlight φορητούς υπολογιστές, πακέτα δραστηριοτήτων, και συμπληρώματα βιβλίων ζωγραφικής.
 • Μην απαιτείτε από τον κιναισθητικό μαθητή σας να κάθεται ακίνητος εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Το να στέκεστε στο ένα πόδι ενώ κάνετε μαθηματικά, να κάθεστε σε μια μπάλα άσκησης ενώ κάνετε μια εργασία ανάγνωσης και να γράφετε ορθογραφικές λέξεις έξω με κιμωλία πεζοδρομίου βοηθούν ένα παιδί να μάθει πολύ καλύτερα από το να μαθαίνει με ελάχιστη κίνηση.
 • Αφήστε τους να περιπλανηθούν. Αφήστε τους να περπατούν ενώ διαβάζετε, να κρέμονται ανάποδα από τον καναπέ ενώ διαβάζουν, να κρέμονται από την κούνια ενώ εξασκούνται στην ορθογραφία ή να τρέχουν στο σπίτι ανάμεσα στα θέματα μερικές φορές.
 • Επιτρέψτε τους να κινούνται, να αναπηδούν, να αιωρούνται, να στροβιλίζονται ή να κουνιούνται ενώ τους διαβάζετε.
 • Βάλτε το παιδί σας να παίξει σκηνές ενώ τις διαβάζετε ή να παίξει δραματικό με τουβλάκια LEGO για να κρατήσει την προσοχή του σε αυτό που διδάσκετε.
 • Αφήστε τα να χρησιμοποιούν ήσυχα παιχνίδια και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Η ζύμη παιχνιδιών, τα LEGO, οι μπάλες squish, ο στόκος σκέψης και το κροσέ μπορούν να κρατήσουν απασχολημένα τα χέρια ενός απτικού μαθητή ενώ επεξεργάζεται πληροφορίες. Τρίψιμο ξύλου; κουμπιά ταξινόμησης, κάλτσες ή βίδες. και το σχέδιο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό.
 • Η χρήση μουσικής είναι χρήσιμη. Εάν μαθαίνετε για μια συγκεκριμένη χώρα, δοκιμάστε να τους βάλετε να χορεύουν με έθνικ μουσική από αυτήν τη χώρα. Ενώ κάνετε μαθηματικά, τα τραγούδια προσθήκης μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από τις κάρτες flash. Παίξτε μουσική σε περιόδους ησυχίας.
 • Επιτρέψτε τους να αγγίζουν και να χειρίζονται μπλοκ κατά τη διάρκεια των μαθηματικών, μίνι φιγούρες κατά τη διάρκεια του ιστορικού ή πλακίδια γραμμάτων κατά τη διάρκεια γλωσσικές τέχνες.
 • Χρησιμοποιήστε τα διαλείμματα με σύνεση. Μερικοί μαθητές με κιναισθητική χρειάζονται συχνά διαλείμματα για να βοηθήσουν τη μάθησή τους. Τα διαλείμματα κάνουν τους άλλους να χάσουν την προσοχή τους και να κάνουν τη μέρα τους μεγαλύτερη. Αυτοί οι μαθητές μπορεί να προτιμούν να εργάζονται κατευθείαν με όσο το δυνατόν λιγότερα διαλείμματα και να έχουν περισσότερο χρόνο για κίνηση και παιχνίδι αργότερα.
 • Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μορφές εκτύπωσης: αριθμητικές σφραγίδες και αυτοκόλλητα σε μαθηματικά, κιμωλία, χαρτί με υφή ή γραφή με γραφή.
 • Χρησιμοποίησε ως γραφέας του παιδιού σου για μεγαλύτερες εργασίες γραφής.
 • Βγες έξω. Το να ταλαντεύεστε ενώ ακούτε μια ανάγνωση δυνατά ή να αναπηδάτε σε ένα τραμπολίνο ενώ απαγγέλλετε στίχους της Αγίας Γραφής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πιο αποτελεσματικά.
 • Χρησιμοποιήστε φαγητό. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία αίσθησης κίνησης. Το να μαγειρεύετε ένα γεύμα από μια κουλτούρα ή χαρακτήρα στις σπουδές σας μπορεί να συνδέσει τη μάθηση με κάτι απτό.
 • Βγες έξω. Κάντε βόλτες στη φύση ενώ συζητάτε για βιβλία. Πηγαίνετε στο πάρκο και κάντε μαθήματα ενώ το παιδί σας κάθεται σε ένα δέντρο ή κουνιέται από μια αιώρα. Αυτές οι μικρές κινήσεις θα βοηθήσουν στη μεταφορά των πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη.
 • Πηγαίνετε σε μέρη. Τα φιλικά προς τα παιδιά μουσεία συχνά αφήνουν τα παιδιά να αγγίξουν πράγματα που βλέπουν. Άλλα μουσεία έχουν εκθέσεις που διδάσκουν καθώς περπατούν τα παιδιά.
 • Προσθήκη έργων. Φτιάξτε ένα οχυρό ή κατασκευάστε μια πυραμίδα από κύβους ζάχαρης. Μην φοβάστε να προσθέσετε τέχνη και χειροτεχνίες.
 • Χρησιμοποιήστε την τέχνη εκεί που συνήθως δεν θα το κάνατε. Επιτρέψτε στο παιδί σας να ζωγραφίσει στα περιθώρια του μαθηματικού του βιβλίου, να κάνει doodle στα φύλλα φυσικών δραστηριοτήτων του και να χτίσει με τα μαθηματικά του μπλοκ. Ακόμη και η απλή πράξη της επισήμανσης λέξεων σε μια σελίδα προσθέτει λίγη από την κιναισθητική πτυχή και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης.
 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικές υφές και αισθήσεις. Η γραφή σε στεγνό σβήσιμο, σε πίνακα κιμωλίας ή στο δρόμο προσθέτει μια μοναδική εμπειρία αφής. Η χρήση ενός δονούμενου μολυβιού μπορεί να βοηθήσει στη διευθέτηση των κινητικών νευρώνων στο χέρι που θέλουν να κινούνται αντί να κρατούν ένα μολύβι. Η πληκτρολόγηση, ειδικά με μια ρύθμιση πληκτρολογίου που παρέχει απτική ανάδραση, μπορεί επίσης να προσφέρει λίγη διέγερση.
 • Οι μουσικές δονήσεις μπορούν να βοηθήσουν. Ένας από τους γιους μου που χρειάζεται απτική ανατροφοδότηση λατρεύει να χτυπάει στην κιθάρα του, καθώς προσφέρει μια ωραία αίσθηση όταν πρέπει να κάθεται ακίνητος. Του αρέσει επίσης να έρχεται με δικά του τραγούδια και στίχους σε αυτό που μαθαίνει. Τόσο ο ήχος όσο και η αίσθηση του παιχνιδιού βοηθούν τη συγκράτηση του. Άλλα μουσικά όργανα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή αισθητηριακών εισροών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τραγούδια που έχουν ήδη μελοποιηθεί, ειδικά εάν το παιδί έχει την ελευθερία να παίξει τους στίχους, να χορέψει μαζί τους ή απλώς να κουνηθεί.
 • Χρησιμοποιήστε βαθιά μυϊκή διέγερση στην εργασία. Επιτρέψτε στο παιδί σας που αναζητά τις αισθήσεις να κάνει δουλειές που περιλαμβάνουν άρση, μεταφορά, αναρρίχηση και χρήση των μεγάλων μυών στα χέρια και τα πόδια. Η σκούπα με τη χρήση βαριάς σκούπας είναι συχνά μια μεγάλη αγγαρεία για αυτόν τον τύπο παιδιού, επειδή τους δίνει την αισθητηριακή είσοδο ενός δυνατού θορύβου, σε συνδυασμό με τη βαθιά μυϊκή κίνηση που σπρώχνει το κενό γύρω.
 • Χρησιμοποιήστε μυϊκή διέγερση σε ηρεμία. Οι ζυγισμένες κουβέρτες και τα υφάσματα υψηλής υφής παρέχουν αισθητηριακά στοιχεία, ώστε το παιδί σας να μην χρειάζεται να το αναζητά τόσο πολύ. Μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να δοκιμάσουν ισοτονικές ασκήσεις ενώ κάνουν τις σχολικές τους εργασίες. Αυτά μπορούν να τεντώσουν τις ζώνες άσκησης, να κάθεσαι σε μια μπάλα γυμναστικής, να παίξεις με σκεπτόμενο στόκο και ακόμη και ελαφριά άρση βαρών.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιώ αυτές τις τεχνικές που παρέχουν τόνωση τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα, τόσο περισσότερα βρίσκω εγώ ο ίδιος στην ειρήνη επίσης. Όταν βλέπω τα παιδιά μου να ευδοκιμούν με αυτές τις μεθόδους, είμαι σε θέση να εγκαταλείψω το άγχος που προκαλεί η αισθητηριακή τους αναζήτηση σε ένα άτομο που αποφεύγει τις αισθήσεις όπως εγώ. Επειδή λυγίζουμε το πρόγραμμα σπουδών μας Sonlight με αυτές τις τεχνικές, μπορούμε όλοι να απολαύσουμε τις σπουδές μας μαζί.

Σκέφτεστε να κάνετε κατ’ οίκον εκπαίδευση για να προσφέρετε περισσότερη ελευθερία στο κιναισθητικό παιδί σας;

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση μέσω email

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply